Få mest ud af solens stråler i dit hjem

Solens stråler har mange positive effekter på mennesker, men udover at løfte det gode humør, så kan du også udnytte dagslyset til at spare på elforbruget. Det gælder om at få mest muligt ud af solens stråler og implementere det i boligen, der giver ekstra timers sollys.

Skab en illusion af et større hjem

Hvide, blanke gulve giver dig fuld udnyttelse af solens stråler fordi de kaster lyset tilbage og dermed spreder lyset i rummet. Hvis hvide gulve ikke passer ind i din boligindretning, kan du overveje et blank gulv eller alternativt male dit trægulv med en glans. Vær opmærksom på at vælge en glans i 40 til 70, hvis du går højere op risikerer du at genskæret blænder.

Har du mulighed for det er et tagvindue en af de bedste måder at få mere dagslys ind på.

Vær opmærksom på hvor værelset ligger og dermed også, hvor du vil få lysindfaldet fra. Overvej at placere vinduet mod sydvest i stuen for at få glæde af lyset frem til de sene aftentimer. Såfremt du ikke selv en handyman eller kender en med teknisk snilde, bør du kraftigt overveje at alliere dig med en tømrer. Foruden at være et projekt med mange tekniske aspekter og materialer der skal tages højde for, så er hældningen på taget også af afgørende karakter. Ud fra tagets hældning kan du nemlig finde frem til om du bør vælge ovenlysvinduer, ovenlyskuppel, eller en anden løsning.

 

Ved valg af trappe, bør du også tænke dagslyset ind i dine overvejelser. Fordi en trappe fylder visuelt meget i et rum bør du gå efter en trappe, der ikke har beklædning på bagsiden, da det vil give mere luft til rummet og dermed få det til at syne større. Hvis du er udfordret på pladsen i hjemmet, kan en spindeltrappe være med til at skabe mere plads i rummet, både på m2 og i det visuelle udtryk. Dette lille trick med at implementere mere gennemsigtighed kan du også benytte dig af i dit valg af boligtilbehør og brugskunst.

Boligtilbehør der giver et lysere hjem

For at give dagslyset mulighed for at nå så mange m2 som muligt i boligen, kan du benytte dig af opbevaring, der giver mere luft til rummet og ikke stopper lyset. Dette kan du eksempelvis opnå ved at bruge hylder og reoler uden bagbeklædning, der giver dig opbevaringsplads og samtidig tillader lyset at strømme igennem til resten af boligen. Du kan også tage skridtet videre og gå på udkig efter gennemsigtige elementer til din bolig. Her kan du for eksempel kaste dig ud i møbler i klar plastik eller møbler med glasflader, men vær opmærksom på at du intet kan skjule og de derfor kræver jævnlig rengøring.

Lyse farver skaber illusionen af et lysere hjem, men du kan kaste ekstra lys ud i rummet ved at vælge dine materialer med omhu.. Prøv for eksempel at vælge puder og tæpper i blanke materialer som satin og silke, og se hvordan de kaster lyset tilbage så lyset spredes.

Tilpas dine udearealer

Beskær buske og større træer udenfor dine vinduer, så de ikke blokerer for solens stråler. Men inden du går i gang med hækkesaksen, så vær opmærksom på at det er forskelligt fra plante til plante, hvornår de skal beskæres for ikke at gøre skade på planten. Skulle du ikke have lyst til at beskære planten, men stadig være generet af skyggen derfra, kan du flytte planten til et andet sted i haven. Her skal du igen være opmærksom på, hvilke vejrforhold planten kræver før en flytning er optimal.