4 gode råd til boligejere

Bolig

Når du bor i et hus du selv ejer, er det også dig, som skal sørge for, at alt fungerer helt so det skal, så du undgår pludselige uforudsete udgifter. Som husejer er der relativt mange forholdsregler du bør tage, og flere gøremål, som bør udføres flere gange om året.

  1. Rens tagrender og nedløbsrør

Det er vigtigt at du er opmærksom på husets tagrender og nedløbsrør. Der kan nemt gemme sig uforudsete overraskelser, som kan komme til at koste dyrt, hvis ikke der bliver gjort noget ved det. Hvis dine tagrender er dårligt vedligeholdte, kan de forudsagde større skader på dit hus. Det er vigtigt at være opmærksom på, om tagrenderne er tilstoppede med blade og om der er fald på tagrenderne, så regnvand let og problemfrit kan løbe væk fra taget. Du kan evt. teste det ved selv at hælde vand i tagrenden og undersøge om det uden problemer løber hen til tagnedløbet. Det er også vigtigt at tagnedløbet er ført ned i et afløb, hvis vandet bare får lov at løbe ud på jorden, kan det med tiden resultere i fugtskader når det trænger ind i fundamentet.

  1. Tjek dit tag

Start med at se på dit tag nede fra, er der noget, som eventuelt ser anderledes ud end det plejer og er der noget, der sidder løst. Tagkonstruktionen er den allermest udsatte bygningsdel af din bolig og det er derfor vigtigt, at den er i stand til at modstå al slags vejr. Du skal kontrollere at alle tagplader og tagsten ligger lige og også sidder helt fast. Det er vigtigt, at der ikke er revner og sprækker i materialerne. Hvis du har tagpaptag, så bør du være ekstra opmærksom på om belægningen er tæt og om der er buler i materialet, hvor vandet vil have mulighed for at samle sig. Det er også vigtigt at alle inddækninger omkring vinduer og kviste.

  1. Tjek husets facade

Det er yderst vigtigt, at du er opmærksom på eventuelle misfarvninger eller huller i husets facade. Er facaden fugtig kan det i værste fald betyde, at dit hus har svært ved at skille sig af med fugt, det kan betyde, at du kan opleve problemer med blandt andet mug og svamp indendørs. Er der revner i dit fundament, kan det betyde at dit hus over en længere periode forskubber sig. Her er det nødvendigt, at der er monteret en fugtspærre mellem husets fundament og væg, hvilket sikrer at fugten forbliver ude af muren. Er denne ikke til stede, vil der trænge fugt ind gennem væggen.

  1. Vær opmærksom på vinduer og døre

Det er vigtigt at du er opmærksom på alle vinduer og døre i dit hjem. Vinduer og døre der er sunde og fungerer korrekt, skaber et bedre indeklima og holder bedre på varmen. Det er vigtigt at holde øje med vinduets kantlister, for at sikre sig, at der ikke opstår råd heri. Dernæst bør du vurdere om den gummifuge, der dækker det hul, der er mellem mur og vindue eller mur og dør er tæt og ensartet. Sidst har vinduerne og dørenes tilstand også meget at sige. Sådanne materialer er oftest lavet af træ, er træet blødt og fugtigt er det tegn på dårlige lister, som du derfor bør skifte ud.